Pete albe pe piele: cauze, simptome și remedii eficiente

Fie că sunt vizibile sau nu, petele albe pe piele pot fi o sursă de îngrijorare pentru mulți oameni. Aceste pete pot apărea pe oricare parte a corpului și pot fi rezultatul mai multor factori. Este important să înțelegem cauzele acestor pete și să explorăm opțiunile de tratament disponibile.

Cauzele petelelor albe pe piele

Există mai multe motive pentru care pot apărea pete albe pe piele. Unele dintre cele mai comune cauze includ:

 • Pete de Pigmentare: Uneori, petele albe pot fi rezultatul pierderii de pigment în piele, cunoscută sub numele de vitiligo. Aceasta este o afecțiune în care celulele care produc pigmentul (melanina) sunt distruse.

 • Infectii fungice: Unele infecții fungice, cum ar fi pitiriazisul versicolor, pot determina apariția petelor albe. Aceste infecții afectează producția normală a melaninei.

 • Arsurile solare: Supraexpunerea la soare poate provoca pete albe pe piele, în special la persoanele cu pielea sensibilă. Arsurile solare pot afecta producția de melanină.

 • Psoriazis: Această afecțiune a pielii poate provoca pete albe, roșii sau argintii. Petele albe din psoriazis sunt rezultatul pielii care se descuamează excesiv.

Simptomele petelelor albe pe piele

Simptomele asociate petelor albe pot varia în funcție de cauza subiacentă. În general, acestea pot include:

 • Pete depigmentate: Zone de piele care au pierdut culoarea normală.

 • Mâncărime: Unele pete albe pot fi însoțite de senzații de mâncărime.

 • Descuamare: În cazul unor afecțiuni precum psoriazisul, petele pot fi însoțite de descuamare.

Remedii eficiente pentru petele albe pe piele

Tratamentul petelor albe depinde de cauza subiacentă. În unele cazuri, acestea pot dispărea de la sine, în timp ce în altele pot fi necesare intervenții medicale. Iată câteva remedii și sfaturi generale care vă pot ajuta să gestionați petele albe pe piele:

 • Protejați-vă de soare: Utilizați întotdeauna protecție solară pentru a preveni arsurile solare și afectarea pigmentului pielii.

 • Tratamente topice: În unele cazuri, medicamentele topice pot ajuta la repigmentarea pielii. Consultați un dermatolog pentru recomandări personalizate.

 • Tratamentul infecțiilor: Dacă petele albe sunt cauzate de o infecție, tratamentul acesteia poate ajuta la restabilirea culorii pielii.

 • Terapie cu lumină: Pentru anumite afecțiuni, terapia cu lumină poate fi benefică în stimularea producției de melanină.

1. petele albe pe piele sunt contagioase?

Nu, petele albe în sine nu sunt contagioase. Cu toate acestea, unele afecțiuni care pot provoca pete albe pot fi transmise.

2. pot trata petele albe acasă?

În unele cazuri, petele albe pot dispărea de la sine. Cu toate acestea, este recomandat să consultați un dermatolog pentru evaluare și recomandări de tratament.

3. vitiligo poate fi vindecat complet?

Vitiligo nu are o vindecare completă, dar există opțiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor.

4. este important să cer sfatul medicului pentru petele albe?

Da, este recomandat să consultați un medic sau un dermatolog pentru evaluarea corectă a petelor albe și pentru a primi tratamentul potrivit.

Vezi și:

Photo of author

Ianis

Lasă un comentariu