Hematom sub piele: cauze, simptome și tratament

Un hematoma sub piele este o acumulare de sânge în țesuturile moi de sub piele, rezultată dintr-o leziune sau ruptură a vaselor de sânge. Acest fenomen poate fi asociat cu diverse afecțiuni și poate provoca disconfort sau durere, în funcție de dimensiunea și localizarea hematomului.

Cauzele hematomului sub piele

Cauzele hematomului sub piele pot varia și pot include traumatisme, loviri sau răni care determină sângerare în țesuturile moi. Aceste leziuni pot fi rezultatul unor accidente, căderi sau activități sportive. De asemenea, unele afecțiuni medicale, cum ar fi tulburările de coagulare a sângelui sau boli vasculare, pot contribui la formarea hematomului sub piele.

Simptomele hematomului sub piele

Simptomele hematomului sub piele pot varia în funcție de severitatea leziunii și pot include:

  • Durere locală sau sensibilitate la atingere.
  • Umbra albastră sau neagră în zona afectată.
  • Umflături sau echimoze locale.

Tratamentul hematomului sub piele

Tratamentul hematomului sub piele depinde de severitatea simptomelor și de cauza subiacentă. Pentru hematoamele minore, odihna, aplicarea de gheață și ridicarea zonei afectate pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii. În cazurile mai severe, poate fi necesară drenarea chirurgicală a hematomului.

Măsuri de prevenire

Pentru a preveni hematoamele sub piele, evitați expunerea la situații de risc de traumatisme și folosiți echipament de protecție în timpul activităților sportive sau a muncii care implică riscuri de rănire.

Când să căutați ajutor medical

Dacă observați că hematomul sub piele persistă sau se agravează în ciuda măsurilor de prim ajutor, consultați un medic. De asemenea, căutați asistență medicală imediată dacă există simptome suplimentare, cum ar fi sângerare excesivă, amorțeală sau slăbiciune în zona afectată.

1. hematomul sub piele se vindecă singur?

Da, în multe cazuri, hematoamele minore se vor vindeca singure cu timpul, folosind măsuri de prim ajutor precum odihna și aplicarea de gheață.

2. cât durează până când un hematom sub piele se vindecă complet?

Timpul de vindecare poate varia în funcție de dimensiunea și gravitatea hematomului, dar în general, majoritatea hematomelor minore se vindecă în câteva săptămâni.

3. când ar trebui să caut ajutor medical pentru un hematom sub piele?

Dacă simptomele persistă sau se agravează, sau dacă există alte simptome precum sângerare excesivă sau amorțeală, căutați asistență medicală imediată.

Vezi și:

Photo of author

Ianis

Lasă un comentariu